Ondanks verliezen vruchtbaar leven

Gor Khatchikyan

De wereldklassiekers uit zijn moeders boekenkast in Armenië maakten vroeger grote indruk op hem. Nu legt de pas afgestudeerde arts Gor Khatchikyan (28) de laatste hand aan zijn eigen boek De gelukszoeker, een inspirerend verhaal over zijn strijd voor een beter leven. Met steun van het UAF voltooide hij zijn studie geneeskunde.

Zijn eerste nacht in Nederland bracht Gor Khatchikyan door onder de sterrenhemel. De sterrenhemel boven het centraal station van Den Bosch om precies te zijn. ‘De laatste trein was vertrokken en we wisten niet waar we naar toe moesten. We kenden niemand in Nederland, hadden er geen familie. Mijn ouders zijn toen met mij en mijn twee jaar oudere broer onder een boom achter het station gaan liggen.’

Acht jaar asielzoeker
Die boom komt nog wel eens terug als het Armeense gezin Khatchikyan haar successen van nu viert: ze kregen allemaal een verblijfsvergunning dankzij het generaal pardon in 2007. Zijn broer vond een goede baan in het bedrijfsleven, Khatchikyan studeerde af als arts. Hij won de televisiewedstrijd Premier gezocht en kocht een huis in Utrecht. ‘Dat was onze eerste, serieuze bezitting in Nederland; een mijlpaal voor mijn ouders. Dan brengen zij ook de boom weer ter sprake: ‘Onze acht jaar als asielzoeker zijn niet voor niets geweest.’

Lees verder: https://www.uaf.nl/gor

Wikipedia